Zatepliť dom PIR doskou?

Budúcnosť tepelnej izolácie

V dnešnom blogu sa pozrieme bližšie na revolučný materiál tepelnej izolácie - PIR dosku. Tento moderný materiál sa stáva kľúčovým prvkom v energeticky úspornom stavebníctve a prináša množstvo výhod, ktoré ho robia ideálnym pre každý dom. Hlavným materiálom používaným pri výrobe PIR dosiek tvorí tuhý polyizokyanurát (PIR), ktorý je z oboch strán chránený plynotesným obalom z hliníka, papiera a polyetylénov. Tepelná izolácia PIR je vhodná nielen pre novostavby, ale aj pre rekonštrukcie.

Čo je PIR doska a ako funguje?

PIR doska je inovatívny tepelný izolačný materiál, určený na izoláciu podlahy, stien, stropov, zelených, plochých a šikmých striech. Vyznačuje sa nízkou hustotou, malou hrúbkou a nízkym koeficientom tepelnej vodivosti ʎ = 0,022 W/m*K, čo umožňuje efektívnejšie izolovať budovy s menšou vrstvou izolácie v porovnaní s tradičnými materiálmi. Jednou z najefektívnejších a najvšestrannejších možností je PIR doska s integrovaným sadrokartónom. Táto kombinácia hrúbky dosky a tepelno-izolačných vlastností ju robí najlepším materiálom pre výstavbu stenových konštrukcií a tepelnú izoláciu vnútorných stien, priečok, schodíšť, chodieb, podkrovia a ďalších priestorov, kde je kľúčové zachovať čo najviac využiteľného priestoru. Ich vlastnosti odolnosti voči ohňu a vode spolu s vysokými akustickými parametrami robia z týchto dosiek ideálnu voľbu pre interiérové steny a stropy. Sú ideálne pre miestnosti ako kuchyne, kúpeľne a ďalšie, kde je kontakt s vodnou parou a vlhkosťou nevyhnutný. PIR dosky poskytujú spoľahlivú ochranu a zabezpečujú komfortné prostredie vo vašej domácnosti alebo kancelárii.

Výhody, ktoré vás presvedčia

1. Bezkonkurenčné tepelno-izolačné vlastnosti
PIR doska dosahuje vynikajúci koeficient tepelnej vodivosti, čo zabezpečuje vynikajúcu tepelnú izoláciu a minimalizuje energetické straty v budove. PIR doska patrí medzi najlepšie tepelno-izolačné materiály na trhu s λ DW/mK 0,021 – λ DW/mK 0,022 (lambda) a v porovnaní s bežným polystyrénom má o 80% lepšie tepelno-izolačné vlastnosti pri zachovaní rovnakej hrúbky použitého materiálu. 
2. Odolná a nenasiakavá
Táto tepelná izolácia nie je len bezpečná, ale aj odolná voči vode a biologickým faktorom, ako sú huby a hmyz. S nasiakavosťou vody pod 2% je garantovaná dlhodobá účinnosť.
3. Inovatívne vlastnosti konštrukcie
Presne vyfrézované hrany zvyšujú efektivitu tepelnej izolácie tým, že eliminujú lineárne tepelné mosty a zjednodušujú inštaláciuTaktiež je tento materiál ľahký a odolný. Jeho nízka hmotnosť znižuje záťaž na strešnú konštrukciu, takže sa nemusíte obávať prepadnutia stropu.
4. Viac než len izolácia
PIR doska ponúka výrazne lepšiu odolnosť voči ohňu, tvrdšiu štruktúru v porovnaní s polystyrénom a minerálnou vlnou a jednoduchú a rýchlu inštaláciu.

Kde všade ju môžete využiť?

Tepelná izolácia šikmých striech

Montáž na šikmých strechách je jedinečnou výhodou možnosťou v rôznych variantoch, napríklad: na krovoch, pod krovmi a medzi krovmi. Sú perfektné pre izoláciu striech, pretože sa vyznačujú vysokými izolačnými parametrami, nízkou hmotnosťou a malou absorpciou vody. Izolácia strechy týmto materiálom je zárukou najvyššej kvality a dlhodobej použiteľnosti. Vďaka úplnému odstráneniu tepelných mostov a vysokej účinnosti PIR panelov sa celkové náklady na izoláciu strechy znížia vďaka nižším účtom za tepelnú energiu.

Zateplenie plochej strechy

Pre montáž na ploché strechy v novostavbách aj po rekonštrukcií. Sú prispôsobené pre montáž na všetkých nosných podkladoch, napríklad: krovoch, trapézovom plechu alebo železobetónovom strope. Vysoká tepelná izolácia PIR dosiek a nízka absorpcia vody umožňuje vytvoriť izolačnú vrstvu, ktorá poskytne nižšiu spotrebu energie potrebnej na zabezpečenie tepelného komfortu vo vnútri budovy. PIR dosky sú ideálne pre montáž na trapézovú plechovú strechu, železobetónový strop a ďalšie nosné substráty plochých striech. Ďalšou výhodou je kompatibilita so širokým spektrom parozábran a hydroizolácii, vrátane tepelne tesniacich membrán.

Izolácia zelenej strechy

PIR dosky sú ideálnou izoláciou zelených striech v tradičnom systéme, ako aj v extenzívnom (mach, porasty, byliny, trávy), tak aj v intenzívnom (kríky, stromčeky, stromy).

Tepelná izolácia trojvrstvovej steny

PIR dosky sú najúčinnejším materiálom používaným na izoláciu vonkajších stien budovy v systéme s dvomi alebo tromi vrstvami. Na rozdiel od tradičných izolačných materiálov, ako je polystyrén alebo minerálna vata, majú PIR dosky výrazne nižšiu tepelnú vodivosť, vysokú odolnosť proti vlhkosti a veľmi dobrú priľnavosť k podkladu.

Izolácia podlahy

PIR dosky sú vhodné ako tepelnoizolačná vrstva pre vykurované aj nevykurované podlahy, balkóny, terasy a tiež pre najnáročnejšie konštrukcie terás nad vykurovanými miestnosťami. Vonkajšia vrstva dosiek je hliníková, čo zabezpečuje odrážanie tepla vytvoreného podlahovým vykurovaním a smeruje ho do vnútra miestnosti. Základom energeticky úsporného domu je izolácia podlahy, ktorá vytvára pohodlie obyvateľov domu. Izolačné PIR dosky sa ľahko inštalujú a sú vhodné pre malé aj veľké plochy.

Zateplenie stropu a podkrovia

Vďaka nízkemu koeficientu tepelnej vodivosti PIR dosiek je možné znížiť potrebnú hrúbku izolácie (v porovnaní s polystyrénom a minerálnou vatou) a tým vytvoriť viac priestoru v budove. To prináša veľké výhody pre investorov aj budúcich obyvateľov budovy. Ďalšou významnou výhodou podkrovnej izolácie pomocou izolačných panelov je vysoká energetická stabilita PIR peny. To je dôležité, keďže takmer 30 % tepla z budovy uniká v priestore medzi najvyšším stropom a krytinou. V tomto prípade je najdôležitejšie izolovať podkrovie najkvalitnejšími materiálmi.

Izolácia vnútorných stien a stropov v interiéri

Použitie PIR dosiek so sadrokartónom je ideálne pre tepelnú izoláciu stien a ďalších miestností, kde je potrebné optimalizovať využiteľný priestor. Tieto dosky disponujú vynikajúcou odolnosťou voči ohňu a vode, a tiež majú vysoké akustické parametre. Sú vhodné pre vnútorné steny a stropy v miestnostiach, ktoré sú vystavené vlhkosti, ako sú kuchyne, kúpeľne a iné priestory so zvýšeným výskytom vodnej pary. 

Tieto faktory robia z PIR dosky výhodnú voľbu pre tepelnú izoláciu v širokej škále aplikácií, od rezidenčných a komerčných budov až po priemyselné a infraštrukturálne projekty. Pri výbere izolačného materiálu je dôležité zvážiť nielen tepelnoizolačné vlastnosti, ale aj ďalšie faktory, ako je odolnosť voči ohňu, životnosť, ekologické aspekty a náklady na dlhodobú údržbu.

Pir doskaPir doska na podlahuPir doska so sadrokartónomTepelná izolácia